lipsi

Πληροφορίες για το νησί των Λειψών

λειψοι  Το νησί των Λειψών (Λειψοί)  βρίσκεται στα ανατολικά της Πάτμου και βόρεια της Λέρου. Η πρωτεύουσα βρίσκετε στο μέσο περίπου του νησιού, στο βάθος του ομώνυμου απάνεμου κόλπου. Αυτός ο γραφικός οικισμός με τα λευκά σπίτια και τα μπλε πορτοπαράθυρα διατηρεί το νησιωτικό χρώμα του.
Άλλοι μικροσυνοικισμοί είναι το Κουσέλιο, η Κατσαδιά και η Παναγία του Χάρου.

Το νησί διαθέτει ωραιότατες παραλίες: τη Λιεντού που επειδή βρίσκεται σε κοντινή απόσταση, προτιμάται από τον περισσότερο κόσμο, τον Κάμπο, τον Πλατύ Γιαλό, μια πανέμορφη παραλία με αμμουδιά, την Κατσαδιά στα νότια του νησιού, απέναντι από την Λέρο με πολύ καλή αμμουδιά, την Παπανδριά δεξιά από την Κατσαδιά με αμμουδιά, καλαμιές και υπέροχη φύση.

Τη Χοχλακούρα με βότσαλα, επίπεδα βράχια και πανέμορφες σπηλιές, το Τουρκόμνημα και ο Ξηρόκαμπος, το Μονοδέντρι και οι Καμάρες, άγριες, μακρινές παραλίες, που αξίζει τον κόπο να πάει κανείς.

Οι Λειψοί συνδέονται ακτοπλοϊκά με τα κοντινά νησιά Πάτμο και Λέρο καθώς και με τη Ρόδο και τον Πειραιά. Το νησί διαθέτει ασφαλές φυσικό λιμάνι στο οποίο καταφεύγουν πολλά ιδιωτικά σκάφη το καλοκαίρι. Υπάρχει σταθμός ανεφοδιασμού σε καύσιμα και νερό.

Αξιοθέατα

lipsi-ekklisiaΤο μικρό νησί των Λειψών δεν προσφέρει πολλά αξιοθέατα, τα πράγματα που πρέπει να δείτε είναι τα όμορφα τοπία και τα μαγευτικά ηλιοβασιλέματα. Το κυριώτερο σημείο αναφοράς είναι η όμορφη μαρίνα γύρω από την οποία υπάρχουν παραδοσιακές ταβέρνες και ένας μικρός αριθμός μικρών μαγαζιών.

Ολόκληρη η πόλη περπατιέται εύκολα σε μόλις 15 λεπτά, χωρίς άγχος και χωρίς βιασύνη: είναι ένας προορισμός όπου οι φιλοδοξίες και οι φρενήρεις ρυθμοί της σύγχρονης ζωής εγκαταλείπονται και η γεύση για απλά πράγματα ανακαλύπτεται ξανά.

Ιστορία του νησιού

Η ιστορία των Λειψών είναι στενά συνδεδεμένη με την ιστορία των γειτονικών νησιών της Δωδεκανήσου και ιδιαίτερα της Πάτμου. Σύμφωνα με τις ανασκαφές, οι Λειψοί κατοικήθηκαν για πρώτη φορά στα προϊστορικά χρόνια από τη φυλή των Cares. Έχουν βρεθεί διάφορες επιγραφές και αγγεία από την αρχαιότητα καθώς και μια οχυρή πόλη που χρονολογείται από τον 4ο αιώνα π.Χ. Τέτοια ευρήματα φιλοξενούνται σήμερα στο μικρό μουσείο των Λειψών, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ρόδου και στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στην Αθήνα.

Προφανώς, η πιο ακμάζουσα περίοδος των Λειψών ήταν στους ελληνιστικούς χρόνους. Κατά τη βυζαντινή περίοδο, τον 11ο αιώνα, τα νησιά Λειψοί και Πάτμος περιήλθαν στον Όσιο Χριστόδουλο, μετά από απόφαση του αυτοκράτορα Αλεξίου Α΄ Κομνηνού. Εκείνη την εποχή, πολλοί μοναχοί από την Πάτμο ήρθαν να κατοικήσουν στους Λειψούς και ιδρύθηκαν πολλά νέα μοναστήρια, ανάμεσά τους και η Μονή της Παναγίας Χάρου που θεωρείται η προστάτιδα του νησιού σήμερα.

Η κύρια πόλη των Λειψών ιδρύθηκε το 1669 από έναν Κρητικό ονόματι Ηλία. Εκείνη την εποχή πολλοί Κρητικοί εγκατέλειψαν την Κρήτη, μετά την Τουρκοκρατία, και διέμεναν στα Δωδεκάνησα. Με την πάροδο του χρόνου, οι Λειψοί ακολούθησαν την ιστορική πορεία της υπόλοιπης Δωδεκανήσου και τελικά ενώθηκαν με την Ελλάδα το 1948.

Τι να κάνετε στους Λειψούς

Όσοι αγαπούν το περπάτημα μπορούν να ακολουθήσουν έναν πλακόστρωτο πεζόδρομο που οδηγεί από την εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου στον ναό της Άνω Κοίμησης ή να φτάσουν στον μύλο Αράβη στο ψηλότερο σημείο της Χώρας (το ιστορικό κέντρο του χωριού).

Σπηλιές

Το Σπήλαιο του Όντα δεσπόζει στον οικισμό. Άλλοι ενδιαφέροντες γεωλογικοί σχηματισμοί του είδους μπορούν να βρεθούν κατά μήκος των ακτών καθώς και στα νησιά πέρα από τον κόλπο του λιμανιού.

Μονοπάτια

Ένα πλακόστρωτο μονοπάτι 960 μέτρων λαξευμένο στο λόφο συνδέει τις πάνω συνοικίες της Κοίμησης με τις κάτω. Στους Λειψούς βρίσκεται και ένα Φρούριο, που στεφανώνει το ψηλότερο σημείο του νησιού.

Η θέα στο Αιγαίο από αυτό το πλεονέκτημα είναι εντυπωσιακή. Στο ψηλότερο σημείο του νησιού βρίσκονται τα ερείπια ενός κάστρου και η αρχαία ακρόπολη. Είναι ένα πολύ υποβλητικό μέρος, ιδανικό για όσους αναζητούν μια στιγμή μοναξιάς και γαλήνης.
Εκκλησίες και μοναστήρια των Λειψών

Υπάρχουν πολλά εκκλησάκια και μοναστήρια διάσπαρτα σε όλο το νησί. Τόσο πολλοί είναι, μάλιστα, που το ρητό σύμφωνα με το οποίο υπάρχει μια εκκλησία για κάθε οικογένεια στους Λειψούς θα μπορούσε εξίσου να δικαιολογηθεί.

Παναγία του Χάρου

Παναγία του Χάρου Αρκετά άξια επίσκεψης για την τυπικότητα του αρχιτεκτονικού της στυλ (καθαρά νησιώτικο, βυζαντινό σε αντίληψη αλλά λιτό και ανεπιτήδευτο).

Μόλις οι ειδικοί αποφασίσουν να μελετήσουν αυτή την κατασκευή πιο προσεκτικά, θα υπάρξουν σίγουρα μερικά πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα που θα αναφέρονται στην εποχή που χτίστηκε η εκκλησία (κάποιο διάστημα μεταξύ του 7ου ή 8ου αιώνα μ.Χ.

Υπάρχει μια ιερή εικόνα της Παναγίας σε αυτήν την εκκλησία, που φημίζεται ότι έχει θαυματουργές δυνάμεις, που απεικονίζει τη Μαρία να κρατά τον Ιησού σταυρωμένο. Η μοναδικότητα της ιδέας και η δεξιοτεχνία της απόδοσης καθιστούν αυτήν την εικόνα μια από τις πιο φωτεινές στιγμές της αγιογραφίας.

Άγιος Ιωάννης Θεολόγος

agios theologosΟ ναός χρηματοδοτήθηκε από Λειψούς μετανάστες. Η εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου, που δεσπόζει στον ομώνυμο γραφικό κόλπο.

Μέσα σε ένα καταπράσινο, σαγηνευτικό τοπίο, αυτή η κατασκευή είναι βέβαιο ότι θα μαγέψει τους επισκέπτες που έρχονται συχνά να ξεδιψάσουν στην πηγή που βρίσκεται κοντά.

Θα βρείτε επίσης εκεί: λειψανοθήκες που περιείχαν τα λείψανα μοναχών που θανατώθηκαν από τους Τούρκους κατά τα σκοτεινά χρόνια της Τουρκοκρατίας. Πέντε από αυτούς τους μοναχούς αγιοποιήθηκαν πρόσφατα με διάταγμα του Ελληνορθόδοξου Πατριάρχη.

Εκκλησία της Παναγίας στο Κουσελιό

παναγια κουσελιουΗ εκκλησία της Παναγίας στο Κουσελιό, χτισμένη στα ίδια τα θεμέλια παλαιοχριστιανικής εκκλησίας.

Εντοιχισμένα στους τοίχους αυτής της εκκλησίας και επομένως φαίνονται ακόμη στο κρεβάτι, υπάρχουν επιγραφικά μάρμαρα αυτής της παλαιότερης κατασκευής που χρησιμοποιήθηκαν αργότερα ως οικοδομικό υλικό για τη νέα εκκλησία.

Άλλες ενδιαφέρουσες εκκλησίες είναι αυτές των δύο εκκλησιών του Αγίου Νικολάου, που υψώνονται στα καπάκια εκατέρωθεν του στομίου του λιμανιού, μαζί με τις εκκλησίες του Αγίου Θεολόγου του Μοσχάτου (17ος αιώνας), του Αγίου Παντελεήμονα (στα Κατσάδια), και του Προφήτη. Ηλία .

Υπάρχουν πολλές ακόμη εκκλησίες, αφιερωμένες σε πλήθος αγίων: ένα που δεν πρέπει να χάσετε είναι ο ναός του Αγίου Νεκταρίου, που χτίστηκε το 1980 περίπου από τον πατέρα Νικηφόρο, τον τότε ιερέα των Λειψών και αγαπημένο βαπτιστήριο για τους κατοίκους. του νησιού.

Μουσεία

Το Εκκλησιαστικό και Λαογραφικό μουσείο βρίσκεται στο κέντρο της πόλης των Λειψών. Περιλαμβάνει εικόνες 16ου -17ου αι., σταυρούς και χρυσοκεντήματα ιεροκαλλύματα 17ου αι., τοπικές ενδυμασίες, αντικείμενα οικιακής χρήσης, νομίσματα διαφόρων εποχών κ.α. Επίσης στο μουσείο στεγάζεται και μικρή αρχαιολογική συλλογή από τυχαία ευρήματα. Προσέξτε ιδιαίτερα το μαρμάρινο ιωνικό κιονόκρανο (τμήμα) 4ου αι. π.Χ. και τους λύχνους 3ου αι. π.Χ.

Βιβλιοθήκες

Στο νησί των Λειψών λειτουργεί δανειστική βιβλιοθήκη της UNESCO.

Πού να μείνετε στους Λειψούς

Δεν είναι δύσκολο να διαλέξεις πού θα κοιμηθείς στους Λειψούς γιατί υπάρχει μια ενιαία πόλη που αντιστοιχεί και στο μοναδικό τουριστικό θέρετρο του νησιού.
Οι εγκαταστάσεις των ξενοδοχείων είναι απλές αλλά άνετες και καλά περιποιημένες. υπάρχουν λίγα ξενοδοχεία και η πλειοψηφία των τουριστικών καταλυμάτων είναι διαμερίσματα και στούντιο.

Οι τιμές είναι πολύ φθηνές, πολύ χαμηλότερες από αυτές των δημοφιλέστερων νησιών. Από την άλλη, υπάρχει μικρότερη επιλογή καταλυμάτων.
Αν ταξιδεύετε τον Ιούλιο και τον Αύγουστο καλό είναι να κάνετε κράτηση εκ των προτέρων για να μην κινδυνεύσετε να εξαντληθείτε.

Για όσους αγαπούν την πολυτέλεια, οι Λειψοί δεν είναι η ιδανική επιλογή: το καλύτερο που μπορείτε να βρείτε είναι ένα ξενοδοχείο 3 αστέρων και μερικές γοητευτικές βίλες με θέα στη θάλασσα.

Πως θα πάτε στους Λειψούς

Δεν υπάρχει αεροδρόμιο στους Λειψούς, αλλά το νησί εξυπηρετείται τόσο καλά με καταμαράν και φέρι. Το Αεροδρόμιο της Λέρου είναι το πλησιέστερο στους Λειψούς, και απο την Λερο να πατε στους Λειψούς με το καταμαράν που εχει καθημερινές αναχωρησεις στις 12.30.
Οι επισκέπτες στους Λειψούς επίσης μπορούν να πετάξουν στο αεροδρόμιο της Κω και να πάρουν ένα από τα καταμαράν της Dodekanisos Seaways που πλέουν καθημερινά. Ωστόσο, είναι ένα ταξίδι δύο ωρών και είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα χρειαστεί μια διανυκτέρευση στην Κω, εκτός εάν το αεροπλάνο φτάσει νωρίς την ημέρα.

Με πλοίο και καταμαράν

Δωδεκάνησος express Το νησί των Λειψών βρίσκεται στην κύρια ακτοπλοϊκή γραμμή των Δωδεκανήσων και έτσι εξυπηρετείται αρκετά καλά από πλοία και ιπτάμενα δελφίνια που κατευθύνονται τόσο βόρεια όσο και νότια, παρόλο που είναι ένα τόσο μικρό νησί.

Η Dodekanisos Seaways διαθέτει καθημερινά γρήγορη υπηρεσία καταμαράν από τη Ρόδο προς την Πάτμο και αντίστροφα που πραγματοποιεί δρομολόγια σε Σύμη, Τήλο, Νίσυρο, Κω, Κάλυμνο, Λέρο, Πάτμο και Αγαθονήσι κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.